Geschiedenis:

In 1860 nam de Steenwijker apotheker J. Klaasesz uit de Oosterstraat het initiatief voor de bouw van een bierbrouwerij.

Op 7 juli van dat jaar werd door zijn zonen Jan, Herman en Johan de eerste steen gelegd voor groot brouwerijgebouw genaamd De Heuvel.

Het was gelegen Buiten de Oosterpoort (Meppelerweg). De naam De Heuvel werd ontleend aan de ligging van het gebouw aan de voet van de Grote Kamp. Het bedrijf voerde de merken Heuveltjesbier en Princessebier. In 1892 kwam er al weer een einde aan het bedrijf. Nadat het pand enige tijd leeg had gestaan werd het in gebruik genomen door sigarenfabrikant Markus de Smidt. In 1919 was De Eerste Steenwijker Lijstenfabriek Firma Nieweg & Banis de volgende gebruiker van het pand. De nieuwe onderneming was een samenwerking tussen Heiman Nieweg en Bernhard Banis, eerder had Nieweg een fotoatelier aan de Stationsstraat, Banis werkte bij houthandel Wicherson. Op een bepaald moment werd de lijstenproductie stopgezet en groeide het bedrijf uit tot een grote meubelfabriek met toonzalen in Amsterdam, Deventer en Groningen. Op 9 september 1969 maakte een enorme brand een einde aan het bedrijf. Slechts een paar fabriekshallen aan de achterzijde bleven gespaard, daarin kwam nadien groothandel Kiers (later van Boom Noord) en Groothandel Steenwijk (limonade en dranken). Als herinnering aan bierbrouwerij De Heuvel kreeg de nieuwe verbindingsweg tussen de Meppelerweg en de Oostwijkstraat de naam De Heuvel.

 

beleg van steenwijk

In de 16e eeuw werd het vak van bierbrouwer door meerdere burgers in Steenwijk uitgeoefend. Schepenen en raden bepaalden in 1590 dat de brouwers voortaan van elke ton gebrouwen bier 2 ½ stuiver impost (accijns) moesten betalen. Steenwijk had ook een stadsbrouwerij. De straatnaam Brouwersstraat – tussen de Woldpromenade en de Neerwoldstraat – herinnert nog aan de brouwerij van Dirk en Gerrit Rentsink. Tijdens het beleg van Steenwijk in 1580 werden op 30 oktober de ketels uit de brouwerijen naar de wallen gesleept, met ongebluste kalk en water gevuld en over de aanvallers uitgestort.

1860

opgericht

2

smaken

Bijzondere geschiedenis

Verkrijgbaar in Steenwijk

Directiewoning brouwerij